Inloophuis voor mensen met dementie
Wat is een Odensehuis: het is gebaseerd op de ervaringen die in Odense (Denemarken) en in de Odensehuizen Amsterdam en Groningen zijn opgedaan, welke hun oorsprong vinden in Zweden.
www.OdensehuisGroningen.nl
Inmiddels is er een LandelijkPlatformOdensehuizen en kent Nederland 50 Odensehuizen. https://odensehuizen.nl/
In Pekela zijn wij in 2016 als derde plek van start gegaan en hebben tot nu toe een bijdrage kunnen leveren aan ondersteuning dat inwoners zolang als mogelijk thuis hebben kunnen wonen. Eén bezoekster heeft dankzij het sociale netwerk en de 24- uur zorg volgens haar wens thuis mogen sterven.
Het Odensehuis is bedoeld voor kwetsbare mensen die beginnen te lijden aan een vorm van dementie en hun direct betrokken (familie, buren). Het Odensehuis is geen zorgaanbod naast dagopvang, dagverzorging of dagbehandeling maar wordt vanuit de burgers zelf georganiseerd voor de groep mensen die zelf opvang in de eerste fase van dementie wil organiseren.
Het aantal dementerende stijgt in Nederland. Zijn er nu ruim 260.000, in 2050 zal dat naar verwachting het dubbele zijn. Stichting Leefvorm Jong & Oud wil een bijdrage leveren aan opvang van deze doelgroep allereerst voor inwoners van Pekela, maar ook voor gemeenten en dorpen in de buurt. Het Inloophuis Pekela zal worden opgestart vanuit de Stichting Leefvorm Jong & Oud.
Stichting Leefvorm Jong & Oud hoopt dit inloophuis ooit in het ‘oude’ leegstaande verzorgingstehuis de Molenhof te realiseren.
Doelstellingen:
1. Betrokkenen helpen om zo vroeg mogelijk de situatie te herkennen en erkennen.
2. Betrokkenen ondersteuning bieden vanuit een niet medische benadering (sfeer van elkaar helpen)
3. Gebruik maken van relevante informatie ter voorbereiding van onherroepelijke latere stappen in het komende dementieproces.
4. Streven is om te onderzoeken of het opzetten van een expertisecentrum binnen het Odensehuis Pekela en omgeving tot de mogelijkheden behoort.
De visie van het Odensehuis is: Participant zijn of zoals de in Odensehuis Amsterdam zeggen: :Het Odensehuis is een jeugdhok van dementerenden en mantelzorger”.
Specifieke kenmerken van het Odensehuis zijn:
1. Doelgroep: allereerste fase waarin er mogelijk sprake kan zijn van dementie/geheugenproblemen. (hoewel er in het verleden ook een uitzondering is gemaakt voor een bezoekster die nergens na toe wilde, alleen met haar dochter/mantelzorgster naar het OdensehuisPekela)
2. Men is met of zonder indicatie welkom.
3. Zelf activiteiten bedenken en uitvoeren.
4. Zelf bepalen met wie je komt en hoe lang je blijft.
5. Mantelzorgers zijn welkom.